Co to vlastně je ten kratom?

Kratom je rostlina původem z jihovýchodní Asie, která se v poslední době získává na popularitě i v jiných částech světa. V České republice je kratom považován za poměrně kontroverzní látku a na jeho využití je nahlíženo různě. Pojďme se tedy blíže podívat na to, co to vlastně ten kratom je a jak se k prodeji tohoto sběratelského předmětu přistupuje v ČR.

kratom-still-chill

Co je kratom?

Kratom je jiné označení pro tropický strom Mitragyna speciosa, který má svůj původ v jihovýchodní Asii. Jedná se o vytrvalý strom vysoký 4-20 metrů, který je příbuzný s kávovníkem. Pro správný růst vyžaduje rostlina vysokou vlhkost a je také velmi citlivá na nízké teploty, proto je její pěstování mimo tropické asijské klima velmi náročné. Listy Mitragyny obsahují látku zvanou mitragynin, která může mít na lidský organismus podobné účinky jako opioidy nebo stimulanty.

Není však kratom jako kratom. Nejčastěji se setkáte se dvěma odrůdami: kratom Maeng da a Indo kratom.

Barvy kratomu pak rozlišujeme podle zbarvení žilek na listech. Barva žilek závisí na stáří listu a (nikoliv na druhu stromu, jak je často mylně uváděno). Dále záleží také na způsobu zpracování – zpravidla se jedná o odlišný proces sušení, některé druhy pak prochází ještě fermentací. Z toho je jasné, že podle barvy se budou lišit také účinky kratomu.

  • Bílý kratom

Bílý kratom pochází z nejmladších listů, které mají bílé žilkování. Suší se velmi pomalu a šetrně, bez přístupu slunečního záření. Vzhledem k hrubšímu mletí má lehce hrudkovitou texturu. Nenechte se však zmást pojmenováním – jak jsme si už řekli, název se odvíjí od barvy žilkování, po namletí má však i tento kratom zelenou barvu. Bílý kratom zajistí nejpovzbudivější sběratelský zážitek ze všech. 

  • Zelený kratom

Zelený kratom vzniká sušením listů, které stále ještě dozrávají. Sběratelský zážitek zároveň stimuluje i uklidní. Jedná se tedy o zlatou střední cestu mezi bílým a červeným kratomem.

  • Červený kratom

Červené žilkování najdeme na listech kratomu, které jsou plně dozrálé. Sběratelský zážitek z červený kratomu má proto nejvyváženější profil a největší sílu.

  • Zlatý kratom

Pozor, tohle je trošku chyták. Zlatý kratom není pojmenovaný podle barvy žilkování, ale jedná se o směs červeného a zeleného kratomu. Výsledný prášek má nažloutlou barvu, odtud tedy jeho název. Sběratelský zážitek ze zlatého kratomu si nejvíce vychutnáte při soustředění na práci. 

kratom-ucinky-still-chill


Je kratom legální?

V Thajsku byl v roce 1979 zakázán nákup, prodej i držení kratomu. Vláda navíc zakázala výsadbu nových stromů a nařídila vykácení těch stávajících. V Malajsii byl kratom legální do roku 2003, kdy byla schválena nová regulace jedovatých látek. Od té doby je v Malajsii distribuce kratomu trestná. Naopak v Indonésii je kratom legální a jeho export do dalších částí světa je povolen. Naprostá většina kratomu tedy pochází právě z indonéské části Bornea, kde se mitragyna pěstuje ve velkém.

Kratom je zakázaný také v Austrálii, Barmě a v mnoha zemích Evropy, například v Dánsku, Polsku nebo Švédsku. USA se snaží prodej kratomu regulovat.

V České republice není prodej ani užívání kratomu zakázán, kratom však u nás není schválen jako potravina, ani jako doplněk stravy. Kratom je tedy považován za "sběratelský předmět". V současné době vláda usiluje o regulaci prodeje kratomu, uvidíme tedy, jak se situace vyvine.


Není kratom jako kratom aneb pozor na kvalitu

S kratomem či s produkty, které kratom obsahují, se dnes setkáváme čím dál častěji. Jenomže není kratom jako kratom! Jak jsme si už vysvětlili, samotná rostlina je velmi citlivá na podnebí a obsah alkaloidů závisí na mnoha faktorech. Dle některých studií se obsah účinné látky mitragyninu v komerčně dostupných produktech pohyboval mezi 1,2 – 6,3 % - to znamená, že jeden produkt může mít až 5x silnější sběratelský zážitek než jiný!

Kratom proto vždy nakupujte od prověřeného dodavatele.

 

UPOZORNĚNÍ: Článek má pouze informativní charakter. Informace uvedené v textu jsou volně dostupné, nejedná se o zdravotní doporučení ani nabádání k užívání. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem, ani potravinou. Prodáváme jej tedy výhradně jako sběratelský předmět.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz Používáme ověření věku Adulto